11/03/2010

Miks ma poest leiba ei osta!?!

Kõik sai alguse eelmine suvi, kui üks mu töökaaslastest võttis kaasa isetehtud leiva.

Minu esimesed leivad läksid..., sõbrad küll kiitsid ning ilmselt oligi see põhjus, mis sundis jätkama ja aina katsetama ning proovima ja proovima üha uusi retsepte.

Sellest retseptist saab umbes 3 leiba.
  • juuretis
  • 1 liiter sooja vett
  • 400 g rukkijahu
Sega koostisosad kokku ja lase umbes 12 tundi toatemperatuuril käärida.


  • 600 g rukkijahu
Lisa jahu eeltaignale ja võta uus juuretis, ning lase tal paar tundi toas "jõudu koguda" enne külmkappi panekut. Ülejäänud taignale lisa
  • 2-3 spl soola
  • 2-5 spl suhkrut või mett
  • 1 peotäis kliisid ja rukkihelbeid
  • köömneid, seemneid
  • natuke koriandrit 
  • võib panna ka leiva siirupit, mis teeb ta tumedamaks


Sega korralikult läbi. Võita 3 vormi ja pane tainast niipalju, et oleks umbes 1/2 vormi. Lase 5-8 tundi kerkida või niikaua, kui vorm on täis kerkinud.



Küpseta ahjus 15 minutit 230-250 kraadi juure ja siis 45-55 minutit 200 kraadi juures.



Lõpuks olen leidnud, mis on ka minu arust parim :) !!!

No comments: